Kommunalpolitisk Program 2025-2029

For dig og HELE Norddjurs Kommune

”For dig og HELE Norddjurs Kommune”

Kommunalpolitisk program 2025-2029

Det er det slogan vi i det konservative folkeparti i Norddjurs Kommune går til valg på, når vi i november 2025 skal til stemmeurnerne og bruge vores demokratiske ret.

Vi skal lykkes i fællesskab. I de kommende år vil vi stå over for tre hovedudfordringer:

Vi bliver færre, vi bliver ældre, og vi skal lykkes med at få flere unge i uddannelse eller job. Det skal vi lykkes med, og alle kan bidrage – alle har noget at give. Fremtidens velfærd har fyldt meget, nærmest været altoverskyggende. 

VI BLIVER FÆRRE

Vi bliver færre. Denne udvikling skal vendes, og vi skal fortsætte med tiltag der virker i Norddjurs Kommune, så vi står stærkere i vores bestræbelser på at fremme bosætningen.

Vores kommune er kendetegnet ved en stærk fællesskabsånd, smukke landskaber og en unik kultur, og for at bevare og udvikle vores lokalsamfund er det nødvendigt, at vi investerer i vores allerstørste ressource – borgerne i HELE Norddjurs Kommune.

Fastholdelse af medarbejdere

Fastholdelse af medarbejdere kræver en tydelig og gennemsigtig ledelse der tør stå i egen ret. Det kræver at der er et politisk rum der med tillid til ledelse anerkender ledelsen rettigheder og fagligheder. Ledere skal lede medarbejdere – ikke lade sig lede af politikere.

Det er ikke kun vigtigt at tiltrække nye medarbejdere, men også at sikre, at de bliver hos os i mange år fremover. Vi vil derfor prioritere initiativer, der fremmer et positivt arbejdsmiljø.

Dette inkluderer:

  • Styrkelse af arbejdsmiljøet: Vi vil arbejde for at skabe en kultur, hvor medarbejdere føler sig værdsatte og anerkendte. Det handler om at lytte til deres behov og skabe rammer, der fremmer trivsel, tryghed og engagement og en gennemsigtighed i opgaveløsningen.
  • Fleksible arbejdstider og muligheder for hjemmearbejde: I en tid, hvor mange prioriterer work-life balance, er det vigtigt, at vi tilbyder fleksible løsninger, der imødekommer de ansattes behov.
  • Efteruddannelse og kompetenceudvikling: Vi vil investere i vores medarbejderes faglige udvikling gennem kurser og videreuddannelse, så de kan vokse i deres roller og føle sig rustet til at møde fremtidens udfordringer.

Rekruttering af nye talenter

Det er vigtigt, at vi aktivt rekrutterer nye talenter til Norddjurs Kommune. Vi vil arbejde med at implementere en række strategier for at tiltrække dygtige medarbejdere:

  • Samarbejde med uddannelsesinstitutioner: Vi ønsker at styrke samarbejdet med lokale skoler og uddannelsesinstitutioner for at tiltrække studerende og nyuddannede til vores kommune. Praktikpladser og samarbejdsprojekter kan skabe en direkte forbindelse mellem unge talenter og kommunen.
  • Synliggørelse af Norddjurs Kommune som en attraktiv arbejdsplads: Vi skal blive bedre til at kommunikere de unikke fordele ved at arbejde i Norddjurs Kommune. Dette inkluderer vores naturskønne omgivelser, stærke fællesskab og muligheden for at gøre en forskel i lokalsamfundet.
  • Aktive rekrutteringskampagner: Vi ønsker at der lanceres målrettede kampagner for at tiltrække fagfolk fra både nær og fjern. Vi vil gerne fremhæve vores stærke værdier, gode samarbejdsmiljøer og de muligheder, der findes i vores kommune.

En fælles indsats

Fastholdelse og rekruttering er ikke kun et ansvar for ledelsen, men kræver en fælles indsats fra alle i Norddjurs Kommune. Vi opfordrer derfor alle borgere, virksomheder og organisationer til at bidrage til at gøre vores kommune til et attraktivt sted at arbejde og leve.

Lad os sammen styrke Norddjurs Kommune, så vi kan sikre en bæredygtig fremtid for vores lokalsamfund og skabe et miljø, hvor både nuværende og kommende medarbejdere kan trives og udvikle sig. 

At fremme bosætningen i Norddjurs Kommune bliver en af vores vigtigste opgaver i de kommende år, og vi må finde nye måder at tiltrække og fastholde borgere, især de unge, der tager uddannelse udenfor Norddjurs kommune. Vi skal turde tænke innovativt og investere i vores lokalsamfund. Norddjurs Kommune skal markedsføres for sin fantastiske natur, men også som et sted, hvor familier kan skabe “Det gode liv” – tæt på strand, skov og en blomstrende landdistriktsøkonomi med mange jobmuligheder inden for en overskuelig afstand.

Vi ønsker at bevare vores decentrale skolestruktur som en del af vores bosætningsstrategi, men vi skal også optimere denne struktur, så vi kan få flere børn til at trives i vores skoler.

I Norddjurs Kommune står vi over for en vigtig udfordring: hvordan vi kan styrke vores skolesystem, så det bedre imødekommer behovene hos både elever og forældre. Som konservative tror vi på, at en robust og effektiv skolestruktur er fundamentet for en stærk fremtid for vores børn og samfundet som helhed. Her er nogle nøgleområder, hvor vi kan arbejde hen imod en bedre skolestruktur.

  1. Styrkelse af Det Lokale Skolevalg

Vi tror på, at forældre skal have mulighed for at vælge den skole, der passer bedst til deres barns behov. Ved at fremme et mangfoldigt udbud af skoler, herunder friskoler og private skoler, kan vi sikre, at alle børn får den bedst mulige uddannelse. Det lokale skolevalg giver forældre magt og ansvar, hvilket er i tråd med vores værdier om selvbestemmelse og frihed.

  1. Fokus på Kvalitet i Undervisningen

For at opnå en bedre skolestruktur er det afgørende, at vi prioriterer kvaliteten af undervisningen. Dette kan opnås gennem investering i læreruddannelse og efteruddannelse, så vores lærere er rustet til at møde de udfordringer, nutidens elever står overfor. Vi skal sikre, at lærerne har de nødvendige ressourcer til at skabe engagerende og relevante undervisningsmiljøer

  1. Samarbejde mellem Skoler og Erhvervsliv

Vi ønsker at styrke samarbejdet mellem skolerne og det lokale erhvervsliv. Ved at inddrage virksomheder i uddannelsesforløb kan vi give eleverne indsigt i arbejdsmarkedet og forberede dem bedre til deres fremtidige karrierer. Praktikpladser og erhvervsorienterede projekter skal være en integreret del af skolegangen.

  1. Bevarelse af Lokale Skoler – hvor det giver mening.

Det er vigtigt at bevare vores lokale skoler som samfundets hjerte. Skolerne skal være tilgængelige for alle børn i kommunen, og det er essentielt at sikre, at skolerne i landområderne ikke bliver nedprioriteret. En stærk lokal skole er ikke blot et uddannelsessted; det er også et fællesskabscenter, der fremmer sammenhold, dannelse og lokal identitet.

  1. Prioritering af Faglighed og Disciplin

Vi skal sætte faglighed og disciplin i centrum for vores undervisning. Dette indebærer klare forventninger til elevernes adfærd og præstationer, samt en struktureret tilgang til læring. Gennem en fast og respektfuld ramme kan vi skabe et læringsmiljø, hvor eleverne trives og udvikler sig akademisk.

En god skolestruktur i Norddjurs Kommune kræver en fælles indsats, hvor vi bygger på konservative værdier som ansvarlighed, lokal selvbestemmelse og fokus på kvalitet. Ved at styrke det lokale skolevalg, investere i undervisningen, samarbejde med erhvervslivet, bevare vores lokale skoler og prioritere faglighed skaber vi et solidt grundlag for at vores børn kan vokse og lære. Lad os sammen arbejde for en fremtid, hvor alle børn i Norddjurs Kommune får de bedste forudsætninger for at trives og lykkes.

  1. Inklusion

Nogle gange er specialundervisningstilbud den helt rigtige tilgang for at det enkelte barn kan trives og udvikles. Andre gange kan man med fordel investere i 2-voksen ordninger og mindre klasser, så at flere kan blive en del af det almene fællesskab i folkeskolen.

VI BLIVER ÆLDRE

Vi bliver ældre. Vi lever længere, og mens dette er en glædelig udvikling, udfordrer det også vores kapacitet. Antallet af ældre over 80 år vil stige markant i de næste ti år. For at opretholde en tryg og værdig ældrepleje skal vi arbejde ud fra analyser for at udvikle konkrete planer, der sikrer en god og nærværende ældrepleje på et solidt økonomisk grundlag.

I Norddjurs Kommune står vi overfor en vigtig opgave: At sikre, at vores ældre borgere får den bedst mulige velfærd og livskvalitet. Som konservative mener vi, at dette kan opnås gennem respekt for traditioner, fokus på værdighed og selvbestemmelse, samt en ansvarlig økonomisk politik.

  1. Bevarelse af det nære og trygge miljø

Vi tror på, at ældre mennesker trives bedst i trygge og velkendte omgivelser. Derfor skal ældrevenlige boliger placeres i nærheden af eksisterende lokalsamfund og faciliteter, hvor de kan fortsætte med at deltage aktivt i samfundet. Vi vil arbejde for at udvikle boligområder, der fremmer social interaktion og fællesskab, samtidig med at der tages hensyn til ældres behov for ro og privatliv. En ældrevenlig bolig kan sagtens være i egen bolig.

  1. Værdighed og selvbestemmelse

Ældre mennesker skal have mulighed for at leve et værdigt liv, præget af selvbestemmelse. Det betyder, at vi vil sikre, at ældreboligerne udformes med fokus på individuelle behov og ønsker. Vi ønsker at indføre fleksible boligmodeller, der giver beboerne mulighed for at vælge, hvordan de vil indrette deres hjem og hvilke services de ønsker at modtage. Vi ser gerne at der kan skabes rammer for, at der kommer efterspørgsel på oprettelse af friplejehjem.

  1. Fokus på kvalitet i plejen

En central del af vores velfærdsplan er at sikre høj kvalitet i plejen af vores ældre borgere. Dette kræver, at vi investerer i uddannelse og efteruddannelse af plejepersonale samt sikrer tilstrækkeligt med ressourcer til plejesektoren. Vi vil fremme et arbejdsmiljø, hvor medarbejderne trives, så de kan yde den bedste pleje til vores ældre. Det kræver en synlig, kompetent og tydelig ledelse, der formår at lede nedad og tage ansvar for de politiske beslutninger.

  1. Samarbejde med civilsamfundet

Vi ønsker at styrke samarbejdet mellem kommunen og civilsamfundet. Lokale foreninger og frivillige kan spille en afgørende rolle i at skabe livskvalitet for ældre borgere. Gennem partnerskaber kan vi udvikle aktiviteter og tilbud, der fremmer socialt samvær og bekæmper ensomhed blandt ældre.

  1. Bæredygtig økonomi

Vi er bevidste om de økonomiske udfordringer, som kommunen står overfor. Derfor vil vi prioritere en bæredygtig økonomisk politik, der sikrer, at vi kan finansiere velfærd til vores ældre uden at pålægge kommende generationer en uholdbar gæld. Vi vil arbejde for at optimere ressourcerne og investere i løsninger, der giver værdi for pengene. Vi smider ikke regningen i børneværelset.

Gennem en velfærdsplan, der bygger på konservative værdier, vil vi sikre, at vores ældre borgere kan leve et meningsfuldt og rigt liv. Lad os sammen skabe et samfund, hvor ældre bliver værdsat og hvor deres behov bliver mødt med omtanke og respekt.

Hjælp og omsorg, når du har brug for det og tryghed i hverdagen.

Vores sundhedsvæsen, ældrepleje og handicapbehandling skal være i topklasse og foregå i tæt samarbejde med dig, kommunen og civilsamfundet. I det nære sundhedsvæsen skal der være tid til at lytte, og din læge skal være en støtte hele vejen gennem din behandling.

Ældre der trives er et udtryk for bæredygtig økonomi og en balance hvor velfærd og økonomisk bæredygtighed går hånd i hånd.

FLERE UNGE I UDDANNELSE/JOB 

Alle skal med. En stor andel af unge er i dag uden job eller uddannelse. Denne udfordring kræver handling, for vi har brug for alle hænder. Vi må gennemgå alle vores indsatser for at vi kan lykkes bedre. Det er kritisk, at vi taber disse generationer, ikke kun for deres egen skyld, men også fordi vi i fremtiden får brug for faglært arbejdskraft. Vi skal samarbejde med erhvervslivet for at tilbyde praktikpladser og erfaring, der kan motivere de unge til at blive i Norddjurs.

Det handler om fællesskab. En god start på livet er helt afgørende. Alle børn og unge fortjener en god begyndelse, hvilket kræver, at vi har kvalitetsrige dagtilbud og skoler med fokus på faglighed og sikkerhed. Vores børn skal vokse op i trygge rammer med håb for fremtiden. 

Det gode børne- og ungeliv er afgørende for fremtiden. Vi skal sikre, at vores skoler og dagtilbud ikke blot er opbevaringssteder, men steder hvor børn kan udvikle sig. Vi skal se nærmere på vores nuværende struktur for at sikre, at vi skaber de bedste rammer for fremtidens generationer.

Det tror vi på at vi kan gøre ved at se på følgende:

  1. Skole- og erhvervssamarbejde: Etablere stærkere partnerskaber mellem lokale virksomheder og skoler, så eleverne får mulighed for praktikpladser, erhvervsbesøg og mentorship-programmer. Dette kan give dem en bedre forståelse for arbejdsmarkedet og styrke deres motivation for at vælge relevante uddannelsesveje.
  2. Fritidsaktiviteter og talentudvikling: Øge investeringen i fritidsaktiviteter og talentudviklingsprogrammer, hvor unge kan udforske deres interesser og udvikle færdigheder. Dette vil ikke kun fremme sociale relationer, men også forberede dem bedre til fremtidige job.
  3. Uddannelsesvejledning: Styrke den rådgivning og vejledning, der tilbydes unge i folkeskolens afsluttende klasser, så de bliver bedre informerede om uddannelsesmuligheder og karriereveje. Inkludere workshops og informationsdage om forskellige erhverv og uddannelser.
  4. Mentorprogrammer: Introducere mentorprogrammer, hvor frivillige fra lokale erhvervsliv eller ældre studerende kan guide og støtte unge, der er usikre på deres fremtidige uddannelses- eller karrierevalg.
  5. Kunst og kultur som pædagogiske værktøjer: Integrere flere kreative fag såsom kunst og musik i skolepensum, som kan være med til at udvikle unge menneskers selvværd og sociale færdigheder, hvilket øger deres chance for at trives og finde deres plads på arbejdsmarkedet.
  6. Digital kompetenceudvikling: Tilbyde kurser i digital kompetenceudvikling for unge, så de er klædt på til de udfordringer, der findes i et moderne arbejdsmarked.
  7. Jobbank for unge: Oprette en lokal online jobbank, der specifikt henvender sig til unge under 30 år med information om deltidsjob, praktikpladser, og lærepladser i kommunen.
  8. Uddannelsesfremmende initiativer: Implementere økonomiske incitamenter for unge, der vælger at tage en uddannelse i Norddjurs Kommune, såsom stipendier eller støtteordninger, der kan afhjælpe udgifter til transport, bøger og materialer.
  9. Samarbejder med videregående uddannelsesinstitutioner: Etablere samarbejdsaftaler med videregående uddannelsesinstitutioner, så unge fra Norddjurs Kommune har lettere adgang til information og vejledning om videregående studiemuligheder.
  10. Livslang læring: Fremme en kultur for livslang læring ved at tilbyde voksenuddannelse og efteruddannelsesprogrammer, så unge og voksne kan opkvalificere sig i takt med, at arbejdsmarkedets behov ændrer sig.

INFRASTRUKTUR OG KOLLEKTIV TRAFIK

En effektiv infrastruktur er afgørende for bosætning, erhvervsudvikling og sammenhængskraft i Norddjurs Kommune. Vi arbejder for at styrke forbindelserne – både fysisk, digitalt og el-nettet – for at sikre lige adgang til service, arbejdspladser og fællesskaber.

Kollektiv trafik i hele Norddjurs
Vi arbejder for et mere sammenhængende kollektivt trafiksystem, der sikrer adgang til job, uddannelse og fritid i hele kommunen. Dette inkluderer:

  • Bedre forbindelser mellem opland og bymidte i HELE Norddjurs Kommune
  • Tilpasning af køreplaner til skole- og arbejdstider​
  • Udvikling og udvidelse af vores fleksible transportformer som delebilsordninger, flextur-systemer og knudepunkter.​
  • Øget landspolitisk fokus på en motorvej – helt til Grenå.

Digital infrastruktur – internet og mobildækning
Digital tilgængelighed er ikke en luksus – det er en nødvendighed. Vi vil arbejde for:

  • Fuld dækning med højhastighedsinternet i hele kommunen​
  • Bedre mobildækning, særligt i tyndt befolkede områder​

Dette er afgørende for både hjemmearbejde, erhverv, tryghed og bosætning.

El-nettet i Norddjurs skal udvides og sikres.
For at kunne imødekommende den forventligt stigende efterspørgsel på el for både erhverv og private forbrugere, skal vi have et øget fokus på sikring af vores eksisterende el-net.

DEN GRØNNE OMSTILLING I NORDDJURS KOMMUNE

Grøn omstilling og konservatisme går hånd i hånd – det handler om at tage ansvar for kommende generationer og efterlade vores kommune i bedre stand, end vi modtog den.

Bæredygtig balance mellem miljø og økonomi
Vi ønsker en grøn omstilling, der både skaber arbejdspladser og beskytter vores natur. Den grønne omstilling må ikke blive et ideologisk projekt uden hensyn til lokale forhold. Vi arbejder for en omstilling, der bygger på sund fornuft og lokal forankring.

Mere natur, mere biodiversitet – med respekt og omtanke.
Vi vil fremme oprettelsen af nye naturområder og styrke biodiversiteten, bl.a. igennem skovrejsning og vådengsprojekter. Dette skal ske i samarbejde med lodsejere og lokale aktører – ikke gennem tvang eller symbolpolitik. Frivillighed og ejerskab er nøglen til varig naturpleje.

Klimaindsats med respekt for lokalsamfundene
Norddjurs Kommune skal ikke alene bære byrden for den nationale klimaindsats. Store energianlæg, som havvindmøller og solcellefelter, skal placeres ansvarligt, og der skal sikres mest mulig lokal opbakning, medinddragelse og merværdi og respekt for natur- og kulturlandskaber.

Grøn energi – lokale gevinster
Når Norddjurs bidrager til grøn energi, skal det give synlige gevinster lokalt. Vi arbejder for, at overskud fra grøn energi bliver i lokalområdet, f.eks. i form af borgerfonde, lavere energipriser eller støtte til lokale projekter. Vi støtter op om udvikling af biogasanlæg og hybride anlæg.

Grenaa – Næse for Vand: Klimasikring og byudvikling hånd i hånd
Norddjurs Konservative Folkeparti støtter helhjertet projektet “Grenaa – Næse for Vand”, der adresserer klimaforandringernes udfordringer gennem en integreret tilgang til klimasikring og byudvikling. Projektet fokuserer på at beskytte Grenaa mod oversvømmelser fra havvand, grundvand, vandløb, regnvand og spildevand, samtidig med at det fremmer byens maritime identitet og styrker forbindelsen mellem by og havn. Vi ser dette initiativ som en mulighed for at skabe nye erhvervsmuligheder, attraktive rekreative områder og øget turisme, hvilket vil bidrage positivt til kommunens udvikling. ​ Vi stiller os positive overfor klimasikringsprojektet i Allingåbro.

Coast to Coast og Kolindsund – en konservativ afvisning af oversvømmelse i Norddjurs Kommune

Med afsæt i Coast to Coast-rapporten ser vi alvorligt på de udfordringer, som en eventuel oversvømmelse af Kolindsund vil medføre for Norddjurs Kommune. Rapportens indhold viser tydeligt, at oversvømmelse vil få alvorlige konsekvenser for klimaindsats, infrastruktur, landbrug og bosætning. Derfor tager Norddjurs Konservative Folkeparti klart afstand fra de nuværende forslag om at genskabe Kolindsund som en sø. Vi ønsker i stedet en ansvarlig, fremtidssikret anvendelse af området, hvor afvanding, landbrugsdrift og natur kan sameksistere. Vi støtter udviklingen af Kolindsund baseret på lokale initiativer og respekt for eksisterende erhverv og beboere – ikke på baggrund af eksperimenter, der risikerer at underminere udviklingen i Norddjurs.​ Vi imødeser en kommende national rapport med en stor nysgerrig og optagethed på at finde løsninger til gavn for borgerne i Norddjurs Kommune.

ERHVERVSLIV OG ERHVERVSFREMME

Et stærkt erhvervsliv er grundlaget for hele vores velfærd. Som konservative sætter vi virksomhederne fri og skaber trygge rammer, hvor initiativ, ansvar og vækst kan blomstre. Norddjurs skal være kendt som en erhvervsvenlig kommune, hvor man som virksomhedsejer møder respekt, forståelse og samarbejdsvilje.

Erhvervsgrunde og erhvervsudvikling
Vi vil sikre, at der er attraktive erhvervsgrunde til rådighed – både i Grenaa og i de mindre bysamfund.

Det betyder at vi ønsker at fremme:

  • Proaktiv udlægning og klargøring af erhvervsarealer
  • Mulighed for fleksibel zonering og hurtig godkendelse
  • Fokus på bæredygtig byggemodning og infrastrukturforbindelser
  • Synliggørelse af kommunens muligheder overfor investorer og iværksættere

Stærkt erhvervsklima og kommunal service
Vi ønsker en kommunal erhvervsservice i topklasse.

Det betyder at vi ønsker at fremme:

  • En “én indgang”-løsning for virksomheder
  • Fast kontaktperson for virksomheder med vækstplaner
  • Kort og gennemsigtig sagsbehandlingstid
  • Fokus på hjælp før kontrol og løsning frem for forhindring

Iværksætteri og lokal vækst
Iværksættere og selvstændige skal have let adgang til sparring, netværk og lokaler. Vi foreslår:

  • Mikro-iværksætterhuse i mindre byer
  • Samarbejde med lokale pengeinstitutioner og fonde om opstartskapital
  • Øget fokus på samarbejde imellem det lokale handelsliv og erhvervsforeninger/erhvervsnetværk.
  • Matchmaking mellem ledige lokaler og iværksættere
  • Mentorordninger med erfarne erhvervsfolk

Samarbejde mellem skoler og virksomheder
Et stærkt erhvervsliv kræver fremtidens arbejdskraft. Vi ønsker:

  • Tidlig erhvervsvejledning i folkeskolen
  • Flere praktikpladser og erhvervsbesøg
  • Samarbejde med tekniske og merkantile uddannelser
  • Lokal jobbank for unge og nyuddannede

Støtte til landbrug og fødevareerhverv
Landbrug, skovbrug og gartneri er hjørnestene i Norddjurs’ identitet og økonomi. Vi arbejder for:

  • Forenklede regler og mindre bureaukrati
  • Mulighed for udvikling og generationsskifte
  • Fremme af lokal fødevareproduktion og afsætning
  • Bedre dialog mellem erhverv og kommune

Læs mere om vores erhvervspolitik
Det Konservative Folkeparti har et stærkt landsdækkende erhvervsnetværk, hvor erhvervsfolk mødes og udveksler idéer og erfaringer med politikere. Når du melder din virksomhed ind i erhvervsnetværket, får du som erhvervsdrivende mulighed for at komme tæt på de erhvervspolitiske beslutninger i Det Konservative Folkeparti.

Du får bl.a. onlineadgang til møder med Mona Juul, partiets erhvervsordfører og andre centrale politikere i Det Konservative Folkeparti. Derudover modtager du et særligt erhvervspolitisk nyhedsbrev med orienteringer om partiets erhvervspolitiske arbejde og ikke mindst får du en genvej

og særlig adgang til partiet i erhvervsorienterede spørgsmål og forslag. Samtidig støtter du vores arbejde lokalt her i Norddjurs Kommune.

Læs mere her:
👉 https://konservative.dk/erhvervsnetvaerk/?fbclid=IwY2xjawJR3GVleHRuA2FlbQIxMAABHbL9t2MYf2FgnpZQvsvmThF9Q_dDOXu_b6XUxA81u1cTvx2R_0yF2ZxhNQ_aem_vyBuXKpo41Og7dmZM4W36A

SOCIALOMRÅDET I NORDDJURS KOMMUNE

 Tryghed, respekt og ansvar – for de mest udsatte

Norddjurs Konservative Folkeparti ønsker et socialområde, hvor ingen falder gennem systemet, men hvor vi samtidig stiller krav og har forventninger til, at alle bidrager efter evne. Det er vores ansvar som samfund at støtte dem, der ikke kan selv – men det er også vores opgave at motivere og hjælpe mennesker til at tage ansvar for eget liv, hvis de kan.

Et stærkt velfærdssamfund bygger ikke på, at staten overtager alt ansvar – men på, at vi løfter i fællesskab og skaber rammerne for, at mennesker kan blomstre.

  1. Mennesket først – ikke systemet
    Vi tror på, at god socialpolitik starter med at se mennesket – ikke paragraffer og sagsnumre. Det betyder:
  • Fokus på relationer og tillid fremfor kontrol
  • Tæt og kontinuerlig kontakt til borgere i sårbare positioner
  • Et opgør med unødigt bureaukrati, der stjæler tid fra kerneopgaven
  • Styrket sammenhæng mellem indsats og beskæftigelse, sundhed og fritid
  1. Tidlig indsats og forebyggelse
    Vi vil styrke den tidlige indsats for både børn, unge og voksne. Tidlig hjælp sparer ikke bare penge – det redder liv.

Vi foreslår:

  • Styrket samarbejde mellem skole, PPR, sundhed og socialforvaltning
  • Opsøgende arbejde for unge i mistrivsel
  • Flere familieorienterede løsninger og aflastningstilbud
  • Let adgang til rådgivning uden visitation

 

  1. Handicap og psykisk sårbarhed – respekt og værdighed
    Vi ønsker et handicapområde præget af respekt, gennemsigtighed og frihed:
  • Mennesker med handicap skal have ret til et liv med selvbestemmelse og en meningsfuld hverdag
  • Borgerstyrede tilbud skal understøttes fremfor at centraliseres
  • Psykisk sårbare skal mødes med forståelse – og reelle muligheder for fællesskab og beskæftigelse
  • Vi vil arbejde for fortsat at sikre, at visiterede ydelser leveres rettidigt og i høj kvalitet gennem tidssvarende fordelings- og visitationsmodeller.
  1. Frivillighed og civilsamfund som medspiller
    Vi ønsker et endnu stærkere samarbejde med frivillige, pårørende, foreninger og kirker. Deres indsats er uvurderlig – og skal understøtte:
  • Civilsamfundsfora og støtte til civilsamfundsinitiativer
  • Mulighed for partnerskabsaftaler mellem kommune og foreninger
  • Anerkendelse af pårørende som en aktiv del af indsatsen
  • Fleksible tilskudsmodeller til sociale initiativer som frivillighedspuljen.
  1. En værdig og ansvarlig socialpolitik
    Som konservative mener vi, at der skal være balance mellem hjælp og krav:
  • Borgere i kontakt med socialområdet skal mødes med respekt – men også med forventninger om aktiv medvirken
  • Vi ønsker at gøre op med afhængighedskultur og passiv forsørgelse
  • Der skal være konsekvens, hvis man misbruger systemet – men altid hjælp, hvis man vil tage ansvar
  1. Socialt udsatte voksne og hjemløse
    Alle mennesker har ret til en tryg base i livet. Vi vil:
  • Styrke Housing First-princippet – en bolig før alt andet
  • Understøtte sociale boformer og skæve boligløsninger
  • Tættere samarbejde med civilsamfund, kigge ind i muligheder for varmestuer, tættere samarbejde med kirkelige aktører og en opmærksomhed på trivsel og aktivitet for vores veteraner.
  • Fokus på at skabe mening og fællesskab – ikke kun tag over hovedet
  1. Socialt ansvar i samarbejde med erhvervsliv og uddannelse
    Vi skal gøre det muligt for flere udsatte borgere at få en ny chance i livet – gennem praktik, beskæftigelse og uddannelse:
  • Flere sociale klausuler i kommunens udbud
  • Partnerskaber med lokale virksomheder om fleksjob og småjobs
  • Mentornetværk og støttet overgang til arbejdsmarkedet eller uddannelse

Vi tager ansvar – for dig og HELE Norddjurs
Vores socialpolitik bygger på en enkel, men stærk overbevisning:

Alle har værdi, og alle har noget at bidrage med.
Det er vores opgave at hjælpe mennesker tilbage i fællesskabet – med respekt, medansvar og medmenneskelighed.

FREMTIDEN I NORDDJURS KOMMUNE

Vi går til valg på at styrke samarbejdet i kommunalbestyrelsen i Norddjurs, især det borgerlige samarbejde. Vi ønsker, at Norddjurs forbliver i “borgerlige hænder” og at skabe en bedre balance mellem partierne. Kun gennem et stærkt og bredt borgerligt samarbejde kan vi skabe det lederskab, der er nødvendigt for at løfte Norddjurs ind i fremtiden.

Udfordringerne ser forskellige ud i de forskellige dele af kommunen. Det er derfor vigtigt, at vi sikrer, at ingen områder eller byer føler sig overset. Vi skal arbejde for at skabe netværk og forbindelser mellem land og by, og sikre, at alle lokalsamfund får opmærksomhed og støtte. Vi lever stadig med konsekvenserne af kommunesammenlægningen, som har givet mere afstand til de kommunale funktioner. Selvom vi ikke kan ændre dette, kan vi bringe folk sammen og skabe nye stærke netværk, der kan udvikle både byer og landdistrikter.

I en tid, hvor det politiske landskab er præget af centralisering, er det vigtigt at fremhæve værdien af lokalsamfundenes selvstyre. I Norddjurs Kommune ønsker vi at styrke de lokale fællesskaber og give dem de bedste forudsætninger for at blomstre.

Det mener vi at vi kan gøre ved at kigge på:

  1. Styrkelse af lokale initiativer:Vi ønsker at fremme initiativer, der udspringer direkte fra lokalsamfundene. Dette kan være alt fra lokale kulturprojekter til bæredygtige udviklingsplaner. Ved at give lokalsamfundene adgang til midler og ressourcer kan vi støtte deres visioner og projekter, som vil styrke sammenholdet og identiteten i de enkelte lokalsamfund.
  2. Bevarelse af lokale traditioner og værdier:Konservatisme handler om at bevare og værdsætte de traditioner, der har formet vores samfund. I Norddjurs Kommune skal vi sikre, at lokale traditioner, kulturer og værdier bliver respekteret og fremmet. Dette kan ske gennem støtte til lokale foreninger, kulturarrangementer og aktiviteter, der binder lokalsamfundet sammen.
  3. Samarbejde mellem kommune og lokalsamfund:Det er essentielt, at der etableres en tæt dialog og samarbejde mellem kommunen og de lokale samfund. Det vil vi fortsat arbejde for og med bl.a. igennem lokale foreninger, borgerforeninger og andre former for civilsamfunds fællesskaber.

Lokalsamfundenes selvstyre er ikke blot en politisk idé; det er en nødvendighed for at styrke demokratiet og skabe et mere sammenhængende samfund. Gennem støtte til lokale initiativer, og respekt for lokale traditioner kan vi sikre, at Norddjurs Kommune bliver et sted, hvor alle borgere trives og føler sig hørt. Lad os sammen arbejde for stærkere lokalsamfund, hvor ansvarlighed, tradition og fællesskab er i fokus.

Vi har brug for stærke fællesskaber, som kan stå imod fremtidens udfordringer. Stærke fællesskaber er attraktive, og sammen kan vi fremme bosætningen og udviklingen i Norddjurs.

Vores demokrati kræver engagement. Vi ønsker at styrke det lokale demokrati og borgerinddragelse, for forandringer kræver tid og dedikation. Vi skal skabe rammerne for positive forandringer i HELE Norddjurs Kommune. 

 Vi værner om den strategi, vi kalder “For dig og HELE Norddjurs Kommune”, men handlinger skal følge ordene. Det er vigtigt at sikre, at vores initiativer giver konkret værdi for borgerne.

Vi må respektere og støtte de lokale ildsjæle, der driver vores lokalsamfund. Uanset om det er i sport, kultur eller sociale foreninger, skal vi sammen arbejde for at få medlemmerne tilbage og styrke fællesskaberne.

I Norddjurs Kommune står vi over for en række udfordringer og muligheder, der kræver, at vi ser på vores fællesskab og civilsamfundets rolle i en ny lys. Som konservative tror vi på værdier som ansvarlighed, tradition, fællesskab og frivillighed. Civilsamfundet er en uundgåelig og essentiel aktør i vores bestræbelser på at skabe et stærkere, mere sammenhængende samfund.

Civilsamfundet er ikke blot en støtte til kommunen; det er en fundamental del af vores demokrati og vores sociale struktur. Ved at anerkende og styrke civilsamfundets rolle kan vi sikre en bæredygtig fremtid for Norddjurs Kommune, hvor borgerne er aktive deltagere i deres eget liv og i fællesskabet. Lad os sammen arbejde for et Norddjurs, hvor civilsamfundet blomstrer, og hvor vi bygger et samfund baseret på ansvar, respekt og samarbejde.

Norddjurs Kommune skal være en troværdig samarbejdspartner for borgere og erhvervsliv. Vi skal levere kvalitet i vores service og sikre, at den er præget af respekt og værdighed. Vi skal skabe de bedste rammevilkår for erhvervslivet, for uden en velfungerende privat sektor ville der ikke være en velfungerende offentlig sektor.

Vi har også taget imod flygtninge fra forskellige steder, men vi må sikre, at integrationsindsatsen er effektiv, så vi kan inkludere dem i vores samfund. Det er en udfordrende opgave, men med en fælles indsats kan vi lykkes.

Respekt for loven og vores fælles værdier er centralt for et trygt samfund. Vi skal sikre, at der er konsekvenser for kriminalitet og sætte krav til dem, vi byder velkommen.

Grøn omstilling er en vigtig opgave. Vi skal tage ansvar for klimaet, men samtidig sikre, at vores omstilling ikke skader vores økonomi. Vi skal styrke indsatsen for en bæredygtig omstilling i Norddjurs, der kan skabe vækst og nye job, i respekt og dialog for og med borgerne i Norddjurs Kommune.

Når vi taler om bæredygtighed, skal vi have fokus på at efterlade Norddjurs i bedre stand for kommende generationer. Dette inkluderer at skabe plads til mere natur og biodiversitet.

Erhvervsudvikling er essentielt for vores fremtid. Vi skal intensivere vores indsats for at tiltrække nye virksomheder og sikre, at eksisterende virksomheder kan vokse. Samtidig skal vi skabe gode vilkår for landbruget.

Vi vil gerne sænke skatten og give vores borgere og erhvervsliv mere økonomisk frihed. Dette vil gøre det lettere for familier og virksomheder at trives i Norddjurs.

 Det Konservative Folkeparti er din borgerlige stemme for et samfund præget af frihed, ansvarlighed og tryghed. Vi arbejder for at give dig indflydelse og sikre resultater, uanset om det er i Folketinget, Regionsrådet eller i kommunalbestyrelsen og har DU en konservativ stemme i dit indre du ønsker at bruge, uanset om det er lokalt, regionalt, nationalt, organisatorisk og/eller politisk så ræk ud til: 

 

Mads Jensen                                                                Hans Jørgen D. Larholm

Gruppeformand                                                          Formand

Norddjurs Konservative                                               Norddjurs Konservative

Fordi det handler om mennesker – for dig og HELE Norddjurs Kommune